Vakantie, met een plan van bewust even niks doen

Vakantie, met een plan van bewust even niks doen

Iemand zei me ooit: “Denk eraan, er zijn vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Vergeet niet te winteren!” Wel, ik winter in de zomer 😊. Even de stekker eruit, de balans opmaken, na een periode van werken bewust even niks doen. Ik lees, speel, wandel, voer zomers lange gesprekken en neem ook bewust de tijd om eens kritisch achterom te kijken om daarna weer een frisse start te kunnen nemen.

Wat een intens fijn werkjaar: aan de slag met verschillende teams en groepen als trainer en coach, organisatieveranderingen begeleidend, mee aan tafel bij directies tijdens strategische oefeningen, meerdere ambitie-loopbaanvragen ondersteund, een (be)loonbeleid op maat uitgewerkt, vormgegeven aan een performantere vormingsaanpak, deelnemers gescreend voor een goede match bij uitdagende vacatures, …

In die heerlijke drukte startte ik met de opleiding “coaching in groepen en organisaties” (CIGO), een intens traject van de Universiteit Hasselt en Case Western University in Cleveland Ohio, een grote inspiratiebron. De methodiek van interactief ervaringsgericht leren in een groep van eerst nobele onbekenden, nu warme en waardevolle collega’s.

De eerste residentiële week was een eyeopener van jewelste: geen klassiek in-de-comfortzone-leren-traject, maar groepsdynamisch ervaren en confronterende interacties als grondstof voor theoretisch leren en experimenteren. Na een leer- en werkbezoek aan Cleveland, met colleges van oa. David Cooperrider en Ron Fry, mede-grondleggers van appreciative inquiry, borrelde de inspiratie op om waarderend onderzoeken nog meer toe te passen in eigen werk.

Het voeren van een waardevolle dialoog staat in dit hele traject centraal. Waarde geven aan wat er is, samen de betekenis in een positieve dialoog onderzoeken. Het is heerlijk om te voelen hoe aanstekelijk dit werkt en welke nieuwe mogelijkheden hierdoor ontstaan.

Ook nog de tijd gevonden voor hopen boeiende boeken, intrigerende nieuwe mensen ontmoet, hilarische en warme gesprekken gevoerd, … Het zindert nog na. Ik geniet van de laatste weken welverdiende pauze en dat doet goed. Met een beetje verbeelding voelt deze hittegolf alsof ik nog even in Sevilla ben.

In september starten we opnieuw, ik kijk er al naar uit.