Interactieve werksessies “Verbindend communiceren met bedrijfswaarden”

Interactieve werksessies “Verbindend communiceren met bedrijfswaarden”

‘We zijn transparant: we zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen.’

Auteur: Hilde Lipkens
Trainer/coach & HR-projecten

Dit was één van de resultaten van een workshop die ik deed rond het bepalen van de bedrijfswaarden voor het bedrijf ‘Switch4u’, onafhankelijk expert in energiebeheer en -advies.

Oorspronkelijk ging ons eerste gesprek over het opstellen van functieprofielen, cruciaal om de organisatie te laten groeien en wezenlijk te versterken. Ik had dit louter vanuit een vaktechnisch oogpunt kunnen ‘fixen’ voor deze klant, maar we besloten samen om hierbij een stap verder te gaan en te zoeken naar wat een werknemer écht kan binden aan de organisatie: de bedrijfswaarden. Immers (potentiële) werknemers, die matchen met de organisatie, matchen vaak qua mentaliteit, delen dezelfde waarden. De bedrijfswaarden onderzoeken & concreet tastbaar maken, was dan ook een eerste belangrijke stap.

Workshop 1: Bepalen & verhelderen van bedrijfswaarden

Een boeiende en verrijkende sessie later rolden er 4 bedrijfswaarden uit de oefening: transparantie, energie, autonomie en meerwaarde. Maar hier bleef het niet bij:

  1. Elke waarde met vertaling in gedrag: wat verstaan we hieronder en hoe zien we dit in gedrag, zowel naar klanten, van de werkgever naar de medewerkers toe en in het team.
  2. Ezelsbrugje: de waarden werden verbonden tot het letterwoord T.E.A.M., zodat ze goed onthouden kunnen worden. Men laat de waarden ook doorsijpelen in het huisjargon: Teamboost sessies, meerwaardegesprekken, medewerkers die energiebommen worden genoemd enz.
  3. Vanaf dag 1: elke nieuwe medewerker krijgt tijdens de onthaalprocedure een onderdompeling in wat deze waarden betekenen.

Van blabla naar boemboem … dàt was de insteek van bij de start. Door samen met de zaakvoerders de bedrijfswaarden concreet te verwoorden, werd het draagvlak ook steviger om ervoor te zorgen dat het hier niet bij woorden blijft, maar men er effectief mee aan de slag gaat.

Ik pik er even de waarde ‘transparantie’ uit die voor het team het volgende betekent: “Als werkgever communiceren we op een directe wijze met de medewerkers zodat ze weten wat ze aan ons hebben. We benoemen de zaken feitelijk en zoals ze zijn en bespreken deze open en eerlijk. En vanuit respect voor elkaar. Populariteit komt daarna.” “Als werknemer benoemen we de zaken ook zoals ze zijn, gebaseerd op feiten, ‘helder’. Zaken zijn bespreekbaar.”

Uit: “Bouwkaarten Goed Gesprek” – Kaartenset

Workshop 2: Verankeren met de interactieve sessie “Verbindend Communiceren

Een wezenlijk volgende stap, om het arsenaal aan goede intenties ook écht tot leven te wekken samen, is de interactieve werksessie “verbindend communiceren”. In deze sessie raken we aan wat er écht toe doet. Begrijpen we mekaar ook écht? Doen we nu écht wel wat we zeggen dat we doen? Spannende onderwerpen worden niet gemeden, maar doorgesproken.

De dag voordien, ontving ik diverse berichtjes van deelnemers, die aangaven dat ze ernaar uitkeken. Superfijn om als begeleider om er zo aan te beginnen! 😊 De dag zelf: de energie zat goed, de interactie was top, de voorbeelden kwamen als vanzelf…

Niet altijd makkelijk om gevoelens of onderliggende behoeften te verwoorden, of om een gesprek uit de voorbije periode ‘verbindend’ over te doen, of tegen ‘de baas’ te zeggen wat er echt speelt. Maar het lukte. Enkele basis communicatietips bij de start werden afgesproken

Uit: “Bouwkaarten Goed gesprek” – kaartenset

We gingen door een praktijkgerichte en vooral interactieve sessie op maat van de individuele medewerker en de groep, èn afgestemd op de persoonlijke aandachtspunten die we in het begin van de workshop blootlegden, in alle vertrouwen.

We zagen welk verschil verbindend communiceren kan maken en hoe het in deze de cultuur en de waarden van de organisatie ondersteunt. Hoe er op die manier ècht geluisterd wordt ook en rekening gehouden kan worden met elkaar. Hoe je tot een (h)ècht team komt.

De feedback na de sessie vanuit de groep sprak boekdelen:

‘Ik had hoge verwachtingen van deze opleiding omdat communicatie me interesseert. Hilde heeft deze overtroffen! Het vloog voorbij om dat ze het interactief en leuk heeft gemaakt. Ik heb veel bijgeleerd! We hebben ‘real life’ situaties gebruikt wat het gemakkelijker maakt om te integreren.’ – Farah, commerciële energiebom

‘We hebben voorbeelden uit de praktijk behandeld waaruit duidelijk werd hoe het beter kan.’ – Yves, zaakvoerder

‘Hilde, hartelijk bedankt voor deze fijne dag! Ik heb veel geleerd en ik ga echt mijn best doen om dit toe te passen!’ – Lizet, cijferbom

 ‘Een toffe leerrijke ervaring die ik aan iedereen zou aanraden!’ – Thomas, commerciële energiebom

Het gevoel van mezelf en bij de groep na afloop van de sessie: betrokken en enthousiast, omdat de onderliggende behoefte aan ‘helderheid’ en ‘ ontwikkeling’ ingevuld werd.

Is een interactieve werksessie rond “verbindend communiceren” of “verhelderen van bedrijfswaarden” ook het thema, waar je als organisatie in wil versterken? Contacteer Hilde Lipkens  of info@zichtopzee.net.

Het ganse team van Zicht op Zee, is bovendien een krachtig collectief met senior expertise om mensen, teams en organisatie in de beweging te brengen. Je kan ons inschakelen voor doelgerichte coaching, training en begeleiding bij veranderprocessen. We bouwen graag mee aan een bedrijfscultuur waar ‘heldere durvende dialogen voeren met mekaar’ de basis is.

De illustraties bij dit artikel zijn afkomstig uit de kaartenset “Bouwkaarten Goed Gesprek”: Wil je vlotter tot de essentie komen in je gesprekken, dan helpen de kaarten hierbij. Klik hier voor meer info om een eigen set aan te kopen.